Biyografi

                  Sevinç Çokum, 25 Ağustos 1943’ te İstanbul’da doğdu. Beşiktaş Kız Lisesi’ni, İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi, ayrıca Umumi Sosyoloji dalında öğrenim gördü. Orta öğrenimi sırasında İstanbul Radyosu çocuk korosu programlarına katıldı. Özel keman dersleri alarak A. Kavafyan yönetimindeki İstanbul Amatör Senfoni Orkestrası ikinci kemanlarında çaldı. Acıbadem Özel Anadolu Lisesinde Türkçe- edebiyat öğretmenliği yaptı. Kültür Bakanlığı bünyesinde yayın komisyonlarında görev aldı. İlk öyküleri Hisar’da dikkati çeken yazarın sonraki dönem yazdıkları, Türk Edebiyatı, Gösteri, Varlık Dergilerinde ve Dünya Kitap’ta neşredildi.
Kuşaklara yön veren bir öykü çabası olan Çokum, genellikle İstanbul’u işlemekle beraber Anadolu coğrafyasını da hikayelerine kattı. Öykü türü yanında romana geçerek, tarihimizle bağlar kuran örneklerden sonra tanıklık ettiği zaman dilimlerinde yoğunlaştı. Ortaya attığı Abukizm adlı “ters doğru” felsefesiyle, klasik anlayış ve teknikleri kırmağa çalıştı. Kırım Savaşı sırasında Kırımlı bir ailenin var olma direncini anlatan romanı Hilal Görününce, kurgusu, evrensele uzanan çizgileri, karakterleriyle büyük ilgi topladı. Romanın ufkunu daha da genişleten Çokum, iddialı zenginlikler, farklılıklar ortaya koydu. Gözlem ve yaşantılarıyla, çevresinden dinlediklerine dayalı 27 Mayıs 1960 darbesini konu aldığı Karanlığa Direnen Yıldız’ın önemli bir roman olduğu vurgulandı. Güneydoğu’nun kendi dedelerine ait yaşanmış bir öyküsünden yola çıkarak yazdığı Lacivert Taşı “büyülü gerçeklik” çizgisinde insanî değerlerle örülü yeni, parlak sayfalar sundu okura. Deli Zamanlar, Tren Burdan Geçmiyor, Arada Kalmış Tebessüm, Çok Yapraklı İlişkiler, Kırmalı Etekler, iç hesaplaşmalara, cesur eleştirilere yer veren, ironik bakışın öne geçtiği eserleridir.
Çeviriler: Deli Zamanlar romanı, Arapça olarak Mısır’da, daha sonra Hintçeye çevrilerek Hindistan’da ve Gürcü dilinde Gürcistan’da yayımlandı. Tarifsiz Bir Sesin Hikâyesi, -Moderne Turkse Verhalen-Hollanda’da, Denizin Dalgası Saçların, -Racconti dell’Anatolia- İtalya’da, Tarlabaşı’nda Sabah Oluyor –İstanbul İn Women’s Short Stories-İngiltere’de seçkilere girdi.

           Öyküleri: Eğik Ağaçlar, Bölüşmek, Makina, Derin Yara. (Bu kitaplar, Bir Eski Sokak Sesi, Evlerinin Önü, Onlardan Kalan adlarıyla yeniden neşredildi.) Rozalya Ana (TYB Armağanı-1993), Beyaz Bir Kıyı, Gece Kuşu Uzun Öter. Al Çiçeğin Moru.

            Romanları: Zor, Bizim Diyar, Hilal Görününce (Millî Kültür Vakfı ve TYB Armağanı-1984)), Ağustos Başağı, Çırpıntılar, Karanlığa Direnen Yıldız, Deli Zamanlar (Karaman 723. Dil Bayramı Armağanı-2000), Gülyüzlüm, Gece Rüzgârları, Tren Burdan Geçmiyor, Arada Kalmış Tebessüm. Lacivert Taşı, Çok Yapraklı İlişkiler, Kırmalı Etekler…

        Denemeleri: Güzele Bakan Karınca, Vaktini Bekleyen Tohum
Anlatı: Hevenk-Kayıp İstanbul. Çocukluk yıllarından ve fotoğraflardan
esinlenerek…(TYB.Armağanı 2003)
TRT’ radyolarında yayınlanan eserleri Hilal Görününce, Ağustos Başağı (Arkası Yarın) Atatürk’le Mülâkatlar
Dizi Film senaryoları: Beyaz sessiz Bir Zambak TRT2 , Yeniden Doğmak TRT 1- (Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Basın Şeref Belgesi-1988 )

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>